Cleopatra Lecca Poenaru: muza lui Mihai Eminescu pentru ,,Plopii fără soț”

Mihai Eminescu a făcut-o nemuritoare pe Cleopatra Lecca Poenaru. Poetul s-a inspirat din frumusețea fetei și din indiciile din drumul către ea pentru a scrie versuri care vor trăi veșnic.

Poezia a ridicat nenumărate semne de întrebare de-a lungul anilor, dar iată că ,,Plopii fără soț” este excepția. Versurile scrise de Mihai Eminescu sunt tocmai desprinse real din călătoria sa către cea care avea să îi fure inima și de care să rămână legat o veșnicie.

Plopii fără soț care au prins viață în poezia lui se aflau la București pe fosta strada Cometei, acum Căderea Bastiliei nr. 2-10, pe locul unde se află astăzi Academia de științe Economice. Fiica arhitectului Constantin Lecca era mai în vârstă cu 13 ani decât Eminescu, iar tocmai și maturitatea sa i-ar fi atras atenția poetului.

Ea a fost căsătorită cu căpitanul Grigore Poenaru cu care a avut doi copii și de care s-a despărțit ulterior. Micuții au rămas la mama, iar cei trei aveau să locuiască în casa de pe strada Cometei. Cleopatra l-a cunoscut pe scriitor la o serată literară în casa lui Titu Maiorescu după divorțul ei.

Ulterior, cel din urmă a dat viață scenei în care îi bătea drumul spre casă, care era împânzit cu plopi. Mihai Eminescu mergea în zonă doar ca să o zărească uneori sau pentru a păși în locurile unde aceasta călca, iar la un moment de așteptare a început să îi numere plopii de pe stradă, aflând astfel că numărul era impar.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments