Originea doliului: de unde a apărut asocierea negrului cu evenimentul tragic?
Mulți români au purtat sau au văzut persoane care erau îmbrăcate total în negru după pierderea unei persoane dragi. Cu toate astea, puțini știu de unde provine obiceiul și cum a fost făcută asocierea negrului cu un eveniment tragic.
Cutuma aceasta este nelipsită mai ales în poporul nostru după evenimente extrem de triste. Află că primele referințe la hainele de doliu le găsim chiar în Biblie, în Vechiul Testament.
,,Atunci şi-a rupt Iacov hainele sale, şi-a acoperit cu sac coapsele şi a plâns pe fiul său zile multe” (Geneza 37:34); sau: „David însă a zis către Ioab şi către toţi oamenii care erau cu el: Rupeţi-vă hainele şi vă încingeţi cu sac şi jeliţi pe Abner!”
De asemenea, indicii în legătură cu hainele negre de doliu mai sunt prezente și în Antichitatea clasică. Mai exact, cetățenii avuți din Imperiul Roman purtau în perioadele de doliu toga pulla, o pălărie din lână închisă cu un mic voal.
Explicația este că persoana care trecuse prin momente teribile nu trebuia să se mai concentreze astfel pe aspecte estetice, ci doar să își jelească morții. Același lucru este valabil și pentru hainele pe care le aleg majoritatea creștinilor care trec printr-o tragedie.