Despre Vasile Urseanu: povestea unui amiral care s-a îndrăgostit de astronomie

Vasile Urseanu s-a născut pe 9 ianuarie 1848 în București, a fost un amiral român celebru pentru rolul său din Războiul de Independență, dar și ca fondator al Observatorului Astronomic Popular din Capitală ce astăzi îi poartă numele.

După terminarea liceului ,,Sf. Sava” din București în 1866, el a absolvit Școala militară de ofițeri de Infanterie din oraș cu gradul de sublocotenent, fiind repartizat ulterior în Corpul Flotilei și îmbarcat în anii următori pe navele existente în dotarea acestui Corp ca ofițer secund pe nava ,România’ și apoi pe nava ,,Ștefan cel Mare”.

În afară de activitatea de marinar, amiralul și-a dezvoltat încă din școală pasiunea pentru astronomie. Astfel, după trecerea sa în rezervă, el și-a ocupat timpul cu studiul aștrilor.

„Marina nu se face numai pe apă. Observațiile asupra cerului, trebuiesc făcute și pe uscat. Studiul astrelor, a devenit o a doua mea pasiune, după marină. După cum vedeți, mi-am construit casa în formă de iaht, cu cupolă de observator, ca în același timp, când fac observații cu luneta pe bolta cerească, să am senzația că plutesc și pe mare!”, a afirmat amiralul Urseanu.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments