Începuturile feminismului românesc

Feminismul în România a apărut la începutul secolului XIX și s-a dezvoltat ulterior cu feminismul din alte state europene.

Primul val al curentului s-a manifestat în România aproximativ în aceeași perioadă ca și cel din occident și s-a datorat unor femei cu un înalt nivel de educație și cu acces la cultura vestică.

Din păcate, aproximativ 80% din oameni locuiau în mediul rural, astfel că mișcarea nu a fost una amplă, care să cuprindă de la început femeile din întreg spațiul românesc. Întregul curent a plecat ca un răspuns împotriva statutului inferior al femeilor.

Mai exact, în Codul Civil din 1865 era prevăzută incapacitatea acestora din punct de vedere politic, social și economic, având un statut asemănător minorilor și persoanelor cu incapacități mintale.

Este subliniat în istorie faptul că revendicările femeilor românce de la acea vreme sunt sintetizate de Eleonora Stratilescu și vizează mai multe sfere:

• Economic: plata egală pentru muncă egală; protecția muncii femeilor și a rezultatelor lor; măsuri de combatere a mortalității infantile în mediile sărace.

Cultural: acces la toate formele de pregătire și la toate tipurile de cariere, la toate treptele ierarhice ale carierelor; aplanarea conflictului carieră-maternitate; educație mixtă; creșterea în aceleași valori și condiții, indiferent de gen.

• Căsătorie și familie: egalitate între soți prin lege și educație, controlul asupra propriei averi, indiferent de sex; o parte din câștigul bărbatului să revină femeii pentru munca ei în gospodărie, eliminarea dublului standard moral, reformarea căsătoriei legale prin desființarea autorității maritale, eminiarea prostituției, cercetarea paternității.

• Social și politic: drepturi civile și politice egale; participarea femeilor la toate instituțiile, demnitățile și funcțiile publice, alături și la fel ca bărbații; pregătirea politică a femeilor pentru exercitarea drepturilor lor.

Cu toate astea, primul pas important spre unificarea mișcării feministe politice a avut loc însă în ajunul Primului Război Mondial prin constituirea Uniunii Femeilor Române din Austro-Ungaria (Brașov 1913).

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments