Intolerantele alimentare îți afectează nu doar sistemul digestiv, dar şi întreg organismul.
Diferența dintre alergia şi intoleranța alimentară este că prima îți pune în pericol viața și poate provoca șocul anafilactic, chiar și după ce consumi cantități mici de alimente la care ai alergie.
În reactia alergică este afectat sistemul imun, ea se caracterizează prin următoarele simptome: dificultatea de a respira, mâncărime, vomă, în timp ce în intoleranța alimentară este afectat cel mai frecvent sistemul digestiv și se manifestă prin: crampe abdominale, flatulenta, diaree, dar uneori și prin simptome atipice precum: fatigabilitate, migrenă, acnee, anxietate.
Trei intolerante alimentare care se întâlnesc cel mai des:
1. Lactoza cea mai cunoscută intoleranță, care se întâlnește la cei care nu au enzima numită lactază, care degradează lactoza, o glucidă întâlnită în produsele lactate.
2. Histamina care se găsește în vinul rosu, cașcaval, ciocolata, banana. Aceasta intoleranța apare la cei care au deficit enzimatic de diamin-oxidază, care controlează degradarea histaminei de proveniență alimentară.
3. Glutenul – o proteina din grâu, orz, secară și alte cereale.
Toate aceste intolerante pot fi testate simplu cu ajutorul unei analize de sânge. Rezultatul testului ne arată nu doar intoleranța, dar și gravitatea ei. Astfel unele alimente trebuie excluse definitiv, altele pentru câteva săptămâni sau luni. O altă soluție este jurnalul alimentar cu eliminarea alimentelor pe rand și urmărirea simptomelor, o metoda mult mai anevoioasă.
În Clinica Arcomed puteți beneficia de aceasta analiza(Test screening pentru 263 antigene alimentare), în urma căreia primiți și un plan alimentar personalizat, dacă optați și pentru un program de nutriție clinică.