Istoria Hanului Solacolu: ruina construcției fraților Solocoglu stabiliți în Țara Românească în 1859 intră în conservare

Construcția impresionantă ce se află pe Calea Moșilor a fost cunoscută sub numele de Hanul Solacolu, dar era, de fapt, o fabrică de produs paste din Capitală.

Aceasta este și acum pe o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătura între Târgul Dinlăuntru al Bucureștiului și piața Obor ce este încă în uz.

Arhitectura a fost cea care a reușit să ia ochii tuturor în vremurile de odinioară și care a reușit să îi dea o șansă la renovare în zilele noastre.

Stilul clădirii combina contururi tradiționale cu puține elemente occidentale, fiind pusă pe picioare la ideea fraților Solocoglu, doi negustori din Bulgaria care s-au stabilit ulterior în Țara Românească.

Deși puțini știu, în acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în perioada războiului ruso-româno-turc dintre anii 1877 – 1878.

Amintim că în 1990 administrația orașului a evacuat locuitorii ilegali ai hanului și s-a presupus că va începe procesul birocratic de refacere a clădirii, lucru care nu s-a întâmplat.

Timpul a trecut, iar abia în octombrie 2022 a început expertiza tehnică a clădirii în vederea refacerii sale, expertiză care a fost finalizată în primăvara lui 2023.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments