Istoria Magazinului Unirea: cum trebuia să se numească inițial?

Magazinul Universal Unirea a fost cunoscut drept ,nava amiral a comerțului românesc’, inaugurat în prezența lui Nicolae Ceaușescu ce îl vedea, de fapt, cu o altă denumire.
Centrul comercial a luat naștere în 2 septembrie 1976, fiind realizat după planurile aceluiași arhitect care a proiectat și coordonat ansamblurile de locuințe de pe Calea Văcărești, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Șos. Olteniței, Șos. Giurgiului și care a fost responsabil de sistematizarea întregului cartier Berceni. Mai exact, este vorba despre Gheorghe Leahu, care a notat în jurnalul său în data de 19 ianuarie 1989:
„Magazinul Unirea, pe care l-am proiectat în 1975 după cele mai valoroase exemple de profil din lume, cu o claritate a orientării cumpărătorilor, cu o dimensiune optimă ca desfășurare în plan, cu o amplasare corespunzătoare a scărilor rulante, a depozitelor de marfă, a sălilor de vânzare, încât să rezulte o interferență nederanjantă între funcțiuni, cu fațade moderne, la nivel contemporan, magazinul Unirea-proiectul vieții mele, a fost ucis! Mutilat, acoperit cu o fațadă hidoasă, amplificat ca o caracatiță, a devenit dintr-un etalon de comerț, un monstru.”
Puțini cunosc acest detaliu, dar Magazinul Unirea trebuia să se numească Magazinul Universal Central (MUC) și avea 6 etaje, plus un subsol.
- Parter: cristaluri, artizanat, cosmetice, articole pentru nou-născuți.
- Et 1: articole pentru femei și copii, confecții, tricotaje, încălțăminte.
- Et 2: articole pentru bărbați, galanterie, încălțăminte, țesături.
- Et 3: sport, electronice, articole de gospodărie, sticlărie, porțelanuri.
- Et 4: decorațiuni interioare, aparate electrocasnice, electrice
- Et 5: restaurant (autoservire și a la carte)
- Et 6: cofetărie
- Subsol: produse alimentare și cafe-bar.