Legenda lui Ioan de Hunedoara: a fost cel mai cunoscut voievod al Transilvaniei

Ioan de Hunedoara se numără printre cele mai iubite personaje din epoca medievală. De asemenea, acesta este și cel mai cunoscut voievod al Transilvaniei din acele vremuri, erou al maghiarilor, românilor și sârbilor. Cu toate astea, istoria lui Ioan este învăluită de mai multe mituri.

A fost fiul nelegitim al Regelui

Regele catolic Sigismund de Luxemburg al Ungariei a hotărât să în conducă armata într-o cruciadă anti-otomană în ținuturile din sudul Dunării.

Înainte de expediția sa peste Dunăre, el a acordat trupelor câteva zile de odihnă. În timpul acesta, Regele a părăsit tabăra pentru a vedea împrejurimile, acolo unde a întâlnit-o pe Elisabeta Morszinai, fiica unui boier valah care i l-a dăruit pe Ioan.

Săgeata care i-a cauzat moartea

Se spune că Ioan de Hunedoara a murit în data de în 11 august 1456, la trei săptămâni după cea mai mare victorie a armatelor creștine împotriva otomanilor și cea mai strălucită victorie a voievodului.

Unii istorici au susținut că el s-a stins din cauza epuizării fizice și a epidemiei care cuprinsese tabăra militară. În timpul acesta, cronicarii turci au susținut că bărbatul ar fi murit atins de o săgeata trasă de un turc, în timpul fugii sale din calea armatei creștine.

,,În lupta aceea afurisitul de Iancu a fost atins de o săgeată. Deşi a fost rănit, acest lucru nu s-a ştiut. Turcii neştiind că Iancu este rănit, au plecat din faţa cetăţii. Afurisitul de Iancu a murit din pricina acelei răni”, informa cronicarul turc Tevarih Ali Osman.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments