Lucruri mai puțin știute despre Gara de Nord: era cunoscută ca aeroportul săracilor

Gara de Nord a văzut cu siguranță cele mai grele despărțiri și cele mai sincere saluturi de revedere sau adio. Cei mai mulți oameni care locuiesc în București au trecut măcar o dată pe aici pentru a merge în orașele natale sau pentru a schimba puțin locul în zilele de relaxare. Cu toate astea, puțini știu câteva detalii care au ajuns în timp să o definească.

Istoric

Istoria căilor ferate române a început în septembrie 1865, moment în care Alexandru Ioan Cuza a concesionat linia București (Filaret)- Giurgiu.

Povestea Gării de Nord s-a născut totuși în 1868, după ce firma H.B. Strousberg a construit în trei ani liniile Roman-Tecuci-Galați cu ramura Tecuri-Bârlad și Bucureşti-Craiova-Varciorova şi în alți doi ani Galaţi-Buzău şi Ploieşti-Bucureşti.

Astfel, în 1872 a fost inaugurată Gara Târgoviște, care abia în 1888 a fost denumită Gara de Nord, după ce a avut loc prima reabilitare a gării.

Ce nu știai despre Gara de Nord?

  • A fost construită la ordinul lui Carol I.
  • Locuitorii din Bucureștii Noi, Chitila și Băneasa o cunosc drept Gara de Sud.
  • Înainte de apariția zborurilor low-cost, era cunoscută ca aeroportul săracilor, iar acum aeroportul Otopeni este cunoscut ca gara săracilor.
  • Bătrânii spun că în nopţile cu lună plină, la linia 13 soseşte un tren fantomă, din care coboară un mecanic fantomă, trage o pişare fantomă, urcă la loc şi pleacă;
  • Din 2002, Gara de Nord găzduieşte singurul Muzeu al Paporniţei de Rafie din întreaga Europă de Sud-Est;
  • Oamenii din gară se numesc „boschetari“ deşi nu există acolo niciun boschet sau tufiş. De fapt, şi-au luat numele după marele arhitect francez Pierre Bosquetard, care a proiectat Gara de Nord;
  • În perioada interbelică, legendarul Orient Express oprea în Gara de Nord şi aştepta 8 ore pentru că fura cineva o bucată de şină.
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments