Povestea lui Bazil Assan, primul român care a făcut ocolul lumii și a călătorit în zonele polare

Bazil Assan s-a născut în 1860 în București într-o familie înstărită. Bărbatul a urmat școala de la Liege și și-a terminat studiile economice la Monteux, în Elveția. Mai mult decât atât, bărbatul a devenit primul explorator român care a călătorit în zonele polare.

În anul 1886, inginerul suedez Salomon August Andree propune propune ca zonele polare să fie explorate cu ajutorul unui balon, lucru care a stârnit curiozitatea lui Bazil. În data de 15 iulie 1896 balonul ajunge la Suedia, locul de pornire al expediției..

De asemenea, aici primește și numele de ,,Oernen” (Vulturul). După traseul în care creatorul balonului moare, Assan prezintă Societății Geografice detalii despre ,,Călătoria împrejurul Pământului”.

Expediția a durat 5 luni, din decembrie 1897 până în prima jumătate a anului 1898, el devenind primul român care a făcut înconjurul lumii. Traseul său a trecut prin Instanbul, Ciro, Cylon, China, Japonia, Oceanul Pacific, Statele Unite ale Americii și mai apoi terminându-se în România.

De asemenea, acesta a notat o altă premieră. Mai exact, el a deținut primul automobil din România. Concret, era vorba despre un Panhard cu motor de 15 CP fabricat în Belgia, fiind și prima mașină înmatriculată în 1900 cu numărul 1-B. Deși vehiculul era condus de ani buni de explorator, abia în 1908 se introduce și examenul pentru obținerea permisului auto.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments