Preparatele aprobate de partid în restaurante în perioada comunismului: ce conțineau bucatele celebre din anii ’80?

Unii tineri din ziua de astăzi s-au obișnuit cu libertatea de alegere cel puțin în dreptul alimentației. De asemenea, ei se bucură și de multe facilități ale vremurilor precum restaurante cu specific din diverse țări în orașele mari sau mâncarea în fața ușii la distanță de un simplu click. Iată că lucrurile nu stăteau deloc la fel în perioada regimului comunist.

Ministerul Comerțului Interior și Ministerul Turismului și Centrocoop au elaborat un ,rețetar tip pentru preparate culinare’ pentru toate unitățile de alimentație publică din acea perioadă.

Astfel, numeroși gastronomi și maeștri în artă culinară au elaborat un număr de peste 1.200 de preparate de cerință curentă care aveau voie să ruleze în restaurante.

Mai exact, fiecare rețetă trebuia să conțină consumul specific de materii prime pentru 10 porții, gramajul produsului finit pentru o porție și procesul tehnologic de preparare.

Culegerea avea la dispoziția bucătarilor două părți:

  • partea I cuprinde 1245 reţete desfăşurate în 12 capitole, corespunzător diferitelor grupe de semipreparate şi preparate culinare;
  • partea a II-a prezintă principalele metode moderne de preparare culinară pentru menţinerea factorilor nutritivi conţinut de materiile prime, precum şi metodologia de determinare a valorii calorice şi nutritive a preparatelor culinare, uşor accesibile fiecărui lucrător bucătar.
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments