Proiectul Generația HPV-free a implicat peste 1.200 de elevi, părinți și cadre didactice din Capitală

Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 București au desfășurat în perioada 1-30 octombrie proiectul Generația HPV-free, campanie de informare și consiliere despre virusul HPV, impactul său asupra sănătății și vaccinare.

Proiectul, cofinanțat de Primăria Sectorului 2, prin Legea 350/2005, s-a adresat pe parcursul celor patru săptămâni unui număr de peste 1200 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și cadre didactice din 12 școli și licee din Capitală. Proiectul a vizat și informarea părinților elevilor ce au participat la proiect, cât și a publicului larg.

Generația HPV-Free a avut ca obiective:

  • educația medicală pe tema infecției HPV;
  • creșterea ratei de vaccinare împotriva HPV;
  • scăderea numărului de infectări cu acest virus;
  • scăderea incidenței cancerului de col uterin și a altor cancere asociate cu infecția HPV;
  • informarea tinerilor cu privire la metodele de protecție împotriva virusului.

Echipa SRMP coordonată de Conf. Dr. Roxana Bohîlțea a susținut o serie de prezentări prin care a informat elevii claselor VIII-XII cu privire la infecția HPV și prevenția acesteia prin vaccinare.

“Workshop-ul a fost foarte instructiv pentru elevii noștri. Au aflat că virusul HPV se poate transmite prin contact piele pe piele, nu numai prin contact sexual. De asemenea, au aflat că, deși acesta nu se află în sânge, ci doar în celulele epidermei și mucoaselor, poate duce la apariția cancerului de col uterin. Copiii au înțeles clar de la echipa de specialiști SRMP că metoda de a preveni apariția acestei boli este vaccinarea. Cu siguranță această campanie va duce la creșterea numărului de vaccinați în rândul elevilor, în speranța eradicării cancerului de col uterin”, a declarat Sanda Bufnilă, director al Școlii Gimnaziale nr. 46 din București.

Generația HPV-free vizează și părinții, dar și cadrele didactice

Pe lângă elevi, Generația HPV-free vizează și părinții, dar și cadrele didactice, prin intermediul atât al prezentărilor live și online, cât și al materialelor informative ce le-au fost distribuite.

Pe 24 octombrie, SRMP a susținut un webinar, pe parcursul căruia au fost informați părinții despre ce efecte are virusul HPV asupra sănătății și despre beneficiile vaccinării copiilor lor.

Societatea Română de Medicină Preventivă și-a dorit ca prin acest proiect să promoveze educația medicală pe tema infecției cu HPV acolo unde este nevoie, în școală. De ce? Pentru că vaccinul împotriva HPV poate să fie administrat în intervalul de vârstă  9 – 45 de ani, dar s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este cel mai crescut în intervalul 11-15 ani, iar adolescenții și adulții tineri sunt cei mai expuși contactării HPV prin activitate sexuală. Imunitatea adolescenților care au făcut acest vaccin este de până la 100%”, declară Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, președinte al SRMP.

Prin campania Generația HPV-free, noi, echipa SRMP, ne dorim ca informațiile despre acest virus și riscurile infectării cu el să ajungă la cât mai mulți elevi, cadre didactice și părinți și, mai ales, ca un număr cât mai mare dintre acești adolescenți și tineri să se vaccineze, pentru a scădea semnificativ riscul contaminării și răspândirii virusului, precum și al dezvoltării cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancere prevenibile. Campania de informare din cadrul acestui proiect se derulează într-un context pe care îl cunoaștem foarte bine și anume, în România numărul persoanelor care cunosc date despre HPV este foarte scăzut, din cauza lipsei de campanii de informare realizate de către instituțiile responsabile sau de către organizațiile non-profit. Astfel, chiar dacă vaccinul împotriva HPV salvează vieți și, mai mult de atât, este gratuit pentru tineri, puțini sunt cei care află de existența sa și ajung să îl facă”, a adăugat Conf. Dr. Bohîlțea.

Societatea Română de Medicină Preventivă pune accent pe campaniile educaționale

SRMP are deja un istoric în ceea ce privește implementarea de campanii educaționale, cum este Generația HPV-free. Astfel, în martie și aprilie, a mai derulat două sesiuni de informare despre HPV, cancerul de col uterin și vaccinare, în cadrul Colegiului German GOETHE și a Academiei de Studii Economice din București.

La aceste sesiuni au participat peste 1200 de elevi și studenți.

În cadrul prezentărilor, accentul a fost pus pe implicațiile grave pe care infecția cu acest virus le are, atât asupra fetelor, cât și asupra băieților, dar și pe importanța vaccinării. Au fost punctate, de asemenea, și elemente cheie ale educației sexuale, infecția HPV fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.

Elevii și-au arătat entuziasmul și interesul față de informațiile prezentate.

Deși doar aproximativ 10% dintre ei au declarat că sunt vaccinați împotriva virusului HPV, la finalul discuțiilor, o mare parte a afirmat că va lua în considerare vaccinarea anti HPV. Evaluarea finală a participanților (elevi și profesori) a fost una bună și foarte bună, fiind apreciată inițiativa echipei SRMP de a alege educația timpurie ca metodă de prevenție a cancerului de col uterin.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments