Scriitori născuți în București: oameni geniali de-ai locului

Bucureștiul a oferit multe personalități extrem de importante care au schimbat cursul istoriei. Deși poate puțini știu, unii din scriitorii din vremurile apuse s-au născut aici. Printre ei se află Mircea Eliade, Ion Marin Sadoveanu sau Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Mircea Eliade s-a născut în București, dar a murit în Chicago, Illinois, SUA. Acesta a fost un istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor la Universitatea din Chicago în 1957 la catedra de istoria religiilor. De asemenea, Eliade a fost autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi.

Ion Marin Sadoveanu avea pseudonimul literar de Iancu-Leonte Marinescu și a fost un scriitor, dramaturg și romancier român. Debutul său a fost în ,,Revista celor șase” după câteva încercări în genul dramatic: Metamorfoze (dramă în versuri, 1927), Anno domini (1927) și Molima (1930).

Barbu Ștefănescu Delavreancea s-a născut în București și a încetat din viață în Iași. Acesta a fost un scriitor, orator și avocat român. De asemenea, el a fost membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Scriitorul este tatăl pianistei Cella Delavrancea și arhitectei Henrieta Delavrancea, una din primele femei-arhitect din România.

Dora d’Istria s-a născut în București în 1828 și a murit în Florența în 1888. Acesta este pseudonimul literar al prințesei Helena Kolțova-Masalskaia, născută Elena Ghica, scriitoare de origine româno-albaneză. Ea a intrat în istorie pentru scrierile în limba franceză, italiană sau greacă. De asemenea, traducerile lucrărilor sale au fost în: română, greacă, engleză, germană, rusă și albaneză. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că nicio altă femeie nu a fost respectată în lumea intelectuală în secolul al XIX-lea în afară de Dora d’Istria.

4 1 vote
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments