Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX: date oficiale din 11 august 1999

La 11 august 1999 a avut loc o eclipsă totală de soare, fiind și ultima din secolul XX și din mileniul al doilea. Aceasta a fost considerată de specialiști cel mai spectaculos eveniment astronomic ce avea în prim-plan Soarele.

Buletinul de Știri de la acea vreme arăta că zona de umbră a eclipsei totale de Soare a traversat emisfera estică, iar umbra Lunii a fost vizibilă la început în Oceanul Atlantic, a traversat sudul Angliei, Europa Centrală, Orientul Mijlociu și India, iar mai apoi s-a pierdut treptat în Golful Bengal, după apus.

Concret, eclipsa a început în Oceanul Atlantic la orele 09:30:57 pe 10 august, dar a început să fie vizibilă pe coasta de sud-vest a Angliei, la orele 10:11. La 10:35 a fost vizibilă la 20 de km de Munchen, a trecut pe lângă Viena, a parcurs Ungaria și a ajuns în România.

Ulterior, ea a traversat țara pe direcția Timişoara-Petroşani-Râmnicu Vâlcea-Bucureşti-Mangalia. După ce a trecut Marea Neagră și câteva zone mai puțin populate din Turcia, Iran, Pakistan și India, a ajuns la final în Golful Bengal la orele 12:36.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments