Cum a văzut iubirea Ion Luca Caragiale: triunghiuri amoroase care au rămas în istorie

Unul dintre cei mai mari dramaturgi ai literaturii române a fost un mare admirator al femeilor frumoase, interesante și inteligente. Acesta s-a lăsat de multe ori împins pentru pasiunea sa și a intrat chiar și în câteva triunghiuri amoroase care au rămas în istorie. Astfel, pentru scriitor în fața iubirii nu exista nicio piedică sau regulă.

Istoricii susțin că în spatele lucrărilor sale impresionante a stat un bărbat care a iubit mereu frumosul și care reușea să atragă multe doamne din vremurile trecute.

Un episod celebru din viața sa de cuceritor a început în 1883, atunci când pregătea libretul comediei muzicale Hatmanul Baltag, iar cel care se ocupa de partitură a fost chiar Eduard Caudella.

Chiar în casa celui din urmă a cunoscut-o pe Adela, fiica soției artistului din altă căsătorie. Caragiale s-a îndrăgostit iremediabil de tânăra cu ochii albaștri și nu i-a păsat că era promisă unui maior.

,,O doresc de-mi seacă sufletul… Cu ochii ei albaștri, cu capul ei frizat”, îi scria dramaturgul în aprilie 1883 lui Petre Missir pentru a întreba de dragostea lui.

Un an mai târziu, dramaturgul a cunoscut-o pe Maria Constantinescu, o tânără angajată la fabrica de tutun ,,Belvedere”. Din scurta lui aventură cu aceasta s-a născut și primul lui fiu, Mateiu Caragiale.

După ce pasiunea lor s-a stins, acesta a avut o aventură cu soția lui Constantin Nottara. Astfel, dragostea pentru femei l-a făcut pe scriitor să joace și rolul de amant fără să i se pară nimic greșit.

Mai mult decât atât, Caragiale a dat uitării chiar și de prietenia cu Mihai Eminescu după ce a simțit o atracție față Veronica Micle. Cei doi s-au iubit pe la spatele poetului după ce acesta a început să ajungă din ce în ce mai rar la Iași la Veronica pentru că avea postul de redactor la ziarul ,,Timpul”.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments