Curse de cai în Bucureștiul interbelic: cum arăta peisajul sportiv din vremurile apuse?

Hipodromul București este acum un simbol uitat al Capitalei, dar și un fost templu al curselor de cai. George Negropontes a fost unul din cei mai mari crescători și proprietari de cai pursânge care a ,botezat’ locul ,,templul alergătorilor de cai”.

Istoria locației începe în a doua parte a secolului XIX și este strâns legată de Jockey-Club Român. După finanțarea clubului în 1875 s-a luat decizia ca cele mai importante curse de cai să se desfășoare doar în comuna Băneasa, la rondul al 3-lea.

Un rol extrem de important l-a avut și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care iubea caii la fel de mult ca femeile. Astfel, primele alergări s-au desfășurat în București în jurul anului 1865, cu sprijinul lui Cuza.

Cu toate astea, primul Derby Român s-a alergat în 1875, pe prima poziție fiind iapa Gizelda a lui Alexandru Balș. Evenimentele de acest gen au fost întrerupte în 1877 din cauza Războiului de Independență, ulterior reluate în 1879.

Din păcate pentru pasionații acestui sport, lucrurile nu au mai stat niciodată la fel după ce la putere a ajuns regimul comunist, care a despărțit hipodromul Băneasa în două și a pus capăt tuturor adunărilor de acest gen din înalta societate.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments