Povestea filosofului Nae Ionescu: a fost idolul femeilor din Bucureștiul interbelic

Nae Ionescu a fost unul din cei mai curtați și mai șarmanți bărbați din Bucureștiul interbelic. Acesta a rămas în istorie și pentru șirul lung de amante care include nume celebre ale epocii.

Filosoful avea nenumărați ochi îndreptați asupra sa în momentul în care preda la Universitate, lucru care se vedea în amfiteatrele pline până la refuz cu domnișoare care îi sorbeau fiecare vorbă.

S-a spus despre acesta că a fost un adevărat Don Juan de Capitală, iar deși era vânat de nenumărate domnițe era totuși căsătorit cu Elena-Margareta Fotino.

Cea din urmă a suferit toată viața din cauza aventurilor extraconjugale ale soțului. Deși în cele din urmă au divorțat, dragostea pentru el nu s-a stins niciodată în inima Elenei.

Bărbatul a călcat strâmb de foarte multe ori, iar printre numele cunoscute ale femeilor ce i-au împărtășit sentimentele au fost: Măruca Cantacuzino, Cella Delavrancea și multe alte domnișoare mai puțin celebre. Cu toate astea, cea care l-a iubit și dincolo de moarte a fost doamna pe care a dus-o la altar.

„A murit Nae. A murit, a murit… E oare cu putinţă? Sunt complet năucită! Cum pot eu să înţeleg un asemenea lucru? Nae mort, Nae pământ? El, care a fost numai spirit, numai inteligenţă şi strălucire? E cu putinţă, Doamne, e cu putinţă aşa ceva?

Odată cu el se năruie tot ce a clădit cu talentul lui de 20 de ani încoace. N-a scris mai nimic şi nu rămâne pentru mai târziu mai nimic de pe urma lui; şi totuşi, a fost omul a cărui spiritualitate a avut un efect covârşitor asupra întregei ţări. Nae, Nae, cum e cu putinţă ca tu să nu mai fii? Niciodată n-o să mai vorbesc cu tine? Niciodată n-o să te mai văd? Niciodată, niciodată.

Tu să mori şi eu să rămân aici? Nu, Nae, nu. Nu tu ai murit azi, ci eu. Tinereţea mea, viaţa mea toată se stinge azi. Toate iluziile mele şi toate visurile mele au murit azi, fiindcă eu nu am trăit decât pentru tine şi pentru copilaşii noştri. Ce se vor face ei fără tine? Sunt amândoi distruşi de durere”, a notat Elena-Margareta Fotino într-un jurnal.

5 1 vote
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments