Cazul Anei Oros: cine a fost femeia, filmul tragediei, vinovatul și concluziile autopsiei
Moartea Anei Oros a avut un impact incredibil în rândul oamenilor care au rămas șocați că un astfel de caz mai poate exista în zilele noastre în Capitala României. Din păcate, după ce au fost semnalate o serie de astfel de incidente, țara noastră nu se vindecă și nu învață din greșeli.
Cine a fost Ana Oros?
Ana Oros locuia în București și avea 44 de ani. Aceasta era mama unui băiețel și era pasionată de drumeții. De asemenea, cea din urmă era activist de mediu, iubea natura și sportul și era implicată în mai multe proiecte care promovau un stil de viață sănătos.
Ana a lucrat a inginer de mediu la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, iar în ultima perioadă a vieții a fost membru activ al Alpin Club Pro-Mont București, asociație care are ca scop promovarea sporturilor montane.
Filmul tragediei
Ana și-a găsit sfârșitul în data de 21 ianuarie a.c. la Lacul Morii, după ce o haită de 8 câini au atacat-o în timp ce alerga. Din păcate, nimeni nu i-a auzit strigătele de disperare, iar ea a fost găsită mai târziu la 300 de metri distanță de cea mai apropiată locuință din zonă.
Amintim că terenul care se afla la limita dintre sectorul 6 și localitatea Chiajna este împânzit de bălării și haite de câini. Femeia a mai fost atacată de câini tot în același loc, în luna aprilie a anului trecut. Cea din urmă a ajuns la spital cu răni teribile: peste 50 de mușcături la cap, mâini și picioare.
Concluziile autopsiei
Medicii au finalizat autopsia Anei Oros, iar concluziile arată că aceasta a murit din cauza mușcăturilor care i-au sfâșiat artera femurală.
Femeia a sângerat până la moarte, înainte ca cineva să apuce să îi sară în ajutor. Un cetățean a văzut tragedia de la distanță, a sunat la 112, însă echipajul ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.
Cine este de vină?
Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului a vorbit despre cine se face vinovat în situația tragică de la Lacul Morii. Cel din urmă arată cu degetul spre Primăria Sectorului 6, dar și spre Poliția Animalelor și Autoritatea sanitar veterinară.
„Vreau să vorbim pe lege. Legea spune în felul următor: Orice animal abandonat pe domeniul public este proprietatea consiliului local teritorial (…) Sunt obligate UAT-urile să înființeze servicii de gestionare a câinilor comunitari și adăposturi. Primăria Sectorului 1 ( în 2008 – n.r.) și-a înființat propriul serviciu de gestionare (…) Dacă a văzut Primăria Sectorului 6 că Primăria Capitalei nu face față în prinderea câinilor, trebuia să-și înființeze acest adăpost. Era obligația lor, în primul rând”, a declarat acesta.