Cel mai mare jaf din istoria României comuniste: a zdruncinat ordinea socialistă din anii ’50

Povestea celui mai mare jaf din istoria României comuniste a început pe 28 iulie 1959, moment în care o mașină a Băncii de Stat a fost jefuită de aproape două milioane de lei. Spargerea a avut loc în mijlocul Bucureștiului, iar la scurt timp autoritățile au început vânătoarea infractorilor.

În timpul acesta, Gheorghe Gheorghiu-Dej era încă nevoit să demonstreze că regimul său putea ține sub control întreaga țară. Cu toate astea, un grup de bărbați înarmați au jefuit chiar și în aceste condiții una din cele mai mari instituții ale statului – una din filialele Băncii de Stat a Republicii Populare Române.

Detaliul care i-a lăsat pe mulți fără cuvinte a fost că unitatea se afla la doar câteva stări distanță de o secție de poliție. După eveniment, toate forțele de ordine au fost puse în alertă în toată țara, moment în care au fost arestați sute de oameni și mii de persoane au fost chemate pentru interogatorii.

Suspecții au fost bătuți cu sălbăticie, chiar dacă nu existau dovezi împotriva lor. La scurt timp, lipsa rezultatelor a dus la implicarea Securității, care a decis lărgirea cercului de suspecți. În cele din urmă, șase persoane au fost arestate: frații Alexandru și Paul Ioanid, soții Igor și Monica Sevianu și Haralambie Obedeanu și Sașa Mușat.

Cu toții erau evrei și parte a partidului încă de dinainte de război, având relații la cel mai înalt nivel al conducerii. Procesul celor șase s-a desfășurat între 20 și 22 noiembrie 1959.

Inculpații au recunoscut rapid toate faptele de care au fost acuzați. Astfel, cei cinci bărbați au fost condamnați la moarte și executați, iar Monica Sevianu la muncă silnică pe viață, ținându-se cont că era mamă a doi copii.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments