Povești uitate în București: Biserica Enei, ridicată de o soție îndurerată

Biserica Enei cu hramul Sfântului Nicolae a fost un lăcaș sfânt de rit ortodox, aflat pe strada cu același nume. Aceasta avea ca patroni protectori pe Sf. Ierarh Nicolae și Sf. Mucenică Varvara.

Scrierile lui George Potra arată că un boier pe nume Mihail Grecul din Târgoviște a avut proprietăți la nord de mănăstirea Sf. Sava, după ce a fost scutit de bir și oaste de către Mihai Viteazul.

Mihail a devenit în timp un personaj influent și foarte bogat, motiv pentru care a început să aspire la tronul Țării Românești, fapt care a atras mânia domnitorului Radu Mihnea de la acea vreme. În cele din urmă, gonacii lui Vodă l-au prins și executat chiar pe proprietățile sale.

După tragedie, soția lui pe nume Iana a ridicat o biserică din lemn chiar pe locul unde bărbatul ei a fost omorât. După un șir lung de proprietari și modificări aferente, în 1977 blocul Dunărea s-a spulberat din cauza cutremurului, lucru care a adus la efecte devastatoare și bisericii menționare ce se afla în apropiere.

În timpul lucrărilor, cineva a luat hotărârea de a demola și lăcașul, în ciuda faptului că aceasta nu fusese grav afectat de cutremur. Din păcate, în modul acesta a dispărut din Capitală una din cele mai vechi și pline de istorie lăcașuri de cult.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments