Lucruri mai puțin știute despre micul ,,Mozart” român: cum arăta lumea în Bucureștiul luminat de George Enescu?

George Enescu a fost unul din cei mai cunoscuți violoniști din România ce a reușit, datorită talentului său, să cunoască succesul și peste hotare. Acesta a avut o mare iubire pe care a întâlnit-o chiar la București.

Maruca, fosta soție a prințului Mihail ,Nababul’, s-a căsătorit cu celebrul compozitor în decembrie 1939. Din păcate, după moartea lui Enescu în 1955, ea a declarat în testamentul său că Palatul Cantacuzino va găzdui un muzeu dedicat artistului.

Un an mai târziu, a fost înființat Muzeul Național George Enescu. Cel din urmă s-a născut într-o familie de iubitori de muzică și a reușit de-a lungul carierei să lase lumii o moștenire deosebit de valoroasă.

Puțini știu însă anumite detalii despre tragediile petrecute în sânul familiei care cel mai probabil l-au marcat pe viață pe micul Mozart român, așa cum l-au numit criticii.

Mai exact, el a avut șapte frați, toți morți în copilărie, motiv pentru care părinții l-au sufocat cu dragoste și atenție.

„Nașterea mea le-a adus părinților mai multă spaimă decât bucurie: dacă aveau să-l piardă și pe acest al optulea copil? Când mă gândesc la copilărie, simt încă în jurul meu climatul de vigilență înspăimântată în care am crescut.

Eram ferit de cele mai mici pericole, la cea dintâi alarmă tremurau pentru mine. În această căldură de seră, sufocantă și tensionată, m-am maturizat prea repede. Și, dacă astăzi sunt un bărbat hipersensibil, un fel de jupuit de viu, explicația cred că trebuie căutată în copilăria mea”, a relatat Enescu.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments