Maria Virginia Haret-Andreescu, prima femeie architect din lume: povestea bucureștencei care a rămas în istorie

Maria Virginia Haret-Andreescu s-a născut la București în 1894 și a fost nepoata peisagistului român Ion Andreescu. Aceasta a fost orfană de mamă de la vârsta de 9 ani, a avut grijă de gospodărie și de cei trei frați mai mici, dar nu și-a neglijat niciodată educație.

Ea a continuat să lupte să-și termine studiile și să viseze la o titulatură la care puține femei din acea vreme se gândeau, deși avea pe umeri multe greutăți.

Maria a intrat la 18 ani prima la Școala Superioară de Arhitectură, iar simultan a urmat cursurile facultății de Belle-Arte.

În anul 1919, tânăra a absolvit și a primit diploma de arhitect cu mențiunea maximă, iar la 29 de ani s-a angajat în serviciul tehnic al Ministerului Educației Naționale, acolo unde a lucrat până în 1947 când s-a căsătorit cu fiul lui Spiru Haret.

Cea din urmă a fost prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut în premieră în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti. Astfel, ea a devenit prima femeie arhitect recunoscută oficial în lume.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments