Povești din Balta Albă: ce legătură există între cartier și ciuma lui Caragea?

Balta Albă este un cartier situat în sectorul 3 al Bucureștiului. Primele date istorice ale acestei zone datează din anii 1813-1814, de pe vremea domnitorului Ioan Gheorghe Caragea. În acea perioadă, Capitala a fost cuprinsă de o epidemie de ciumă bubonică.

Evenimentul a rămas astfel în istorie cu denumirea de ,,Ciuma lui Caragea”, după ce peste 50.000 de oameni au murit din această cauză. Sute de cadavre au fost atunci îngropate în terenul viran din apropiere, iar peste gropi a fost aruncat var pentru a stinge focarul de ciumă.

Cu timpul, ploile au înmuiat pământul și în modul acesta s-au format bălțile albe. Amintim că în anul 2010 au început săpăturile lângă Universitate pentru realizarea unor parcări. Muncitorii au fost cei care au găsit la acel moment peste 300 de schelete.

Descrierile oamenilor care au trecut prin București în vremea epidemiei prezintă lucrurile într-o manieră sumbră. Chiar în noaptea instalării sale, în toiul petrecerii de la Curtea cunoscută și ca Palatul Domnesc din Dealul Spirei s-a aprins un foc. A doua zi (13 decembrie) a fost cu mai mare ghinion pentru că oamenii au început să indice primele semne grave ale bolii.

,,A fost de multe ori ciumă în Valahia, dar istoriile Țării Românești nu pomenesc de o epidemie mai cumplită decât ,,Ciuma lui Caragea”. Niciodată acest flagel n-a făcut atâtea victime printre bieții români. Au murit până la 300 de oameni pe zi și se crede că numărul morților din toată țara a fost mai mare de 90.000 de suflete, de-a lungul anului 1813”, a scris Ion Ghica într-o scrisoare către Vasile Alecsandri.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments