Originea familiei Caragiale: ,,străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar!”

Ion Luca Caragiale a fost unul din cei mai mari dramaturgi români, iar în timpul vieții a încercat mereu să îl tempereze pe fiul său pe nume Mateiu. Moștenitorul scriitorului se credea aristocrat și avea obsesii diverse de care spunea că este bântuit.

„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, îi spunea dramaturgul băiatului său venit pe lume dintr-o idilă scurtă cu o tânără care lucrase la o fabrică de tutun.

De-a lungul timpului, istoricii au semnalat că Ion Luca Caragiale se considera albanez, deși era evident dintr-o familie grecizată. Bărbatul nu se putea mândri cu bogății, ci cu cei doi unchi paterni, Costache și Iorgu.

De fapt, cu toți cei trei moștenitori ai bucătarului Ștefan stabilit la curtea domnitorului Ioan Caragea, de unde și numele de Caragiale.

Costache și Iorgu au surprins cu dedicarea lor în drumul teatrului. În timpul acesta, Luca Ștefan (cel mai mare dintre frați) nu a reușit să descopere iubirea pentru artă, dar s-a căsătorit totuși cu „Madam” Calliopi, o actriță renumită ce era cunoscută ca Steaua Filarmonicii.

Luca și-a părăsit soția și a început o legătură amoroasă alături de Ecaterina Caraboas, ulterior au ajuns pe lume Ion Luca Caragiale și Elena, copii născuți în afara căsătoriei.

Situația ajunge însă să se repete și în cazul propriului fiu al scriitorului, Mateiu, rezultat în urma legăturii sale cu Maria Constantinescu. Cu toate astea, Mateiu a fost cel afectat vizibil de statutul de bastard spre deosebire de tatăl său.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments