Jacques M. Elias, exemplu de generozitate și patriotism: detalii despre filantropul român care l-a sfătuit pe Carol I

Jacques M. Elias a fost unul din puținii filantropi care au rămas în istoria României. Acesta a fost un om de afaceri important care și-a lăsat prin testament întreaga avere Academiei Române.

Donația a fost făcută în scopul “promovării culturii din România, alinării boalelor săracilor noștri, încurajării elementelor valoroase, sprijinirii cauzelor nobile şi aceasta fără deosebire de origine, pentru toți cei care merită să fie ajutați”.

Bărbatul s-a născut într-o familie de origine evreiască din București în anul 1844 și a fost considerat întemeietorul industriei zahărului de la noi.

De asemenea, cel din urmă a deținut și rolul de sfetnic al Regelui Carol I, care i-a acordat în cele din urmă titlul de cavaler și ofițer al ordinului ,Steaua României’, dar și titlul de ofițer și comandor al ordinului ,Coroana României’.

Averea sa a fost cea mai importantă, așa că nu a reușit de-a lungul vieții să se bucure și de o familie sau de povești de iubire care să îl facă să se dedice emoțiilor. O rețetă care l-a făcut cunoscut și l-a călăuzit pentru agonisirea unor sume fabuloase și bunuri a fost: ,Să cheltuiești mai puțin decât câștigi’.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments