Povestea lui Alexandru Candiano-Popescu, jurnalistul care a ridicat Palatul Kiseleff
Alexandru Candiano-Popescu a fost un avocat, ziarist și general al Armatei Române. De asemenea, el a fondat ziarele ,,Perseverența” și ,,Democrația” și a inițiat mișcările republicane antidinastice din 8 august 1870.
Acesta a absolbit Școala Militară de Ofițeri din București în anul 1857 și a participat la dertonarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Chiar în memoriile sale el discută despre acest eveniment pe care l-a vizionat cu inima strânsă.
„Politicienii, cum am mai zis mai sus, aveau și interese de stat și interese personale ca să răstoarne pe Cuza. Interesul meu personal era ca dânsul să stea pe tron cât mai mult. Dar interesul meu nu se potrivea cu cel obștesc. Mie îmi mergea bine, țării însă îi mergea rău.
Cu sufletul înecat în amărăciune și în mâhnire, am intrat în conspirație împins de cea mai desăvârșită dezinteresare și împlinind cea mai grozavă jertfă pe care un om poate să o împlinească. Câte nopți n-am dormit! Ce chin, ce luptă înverșunată s-a petrecut cu mine! Trebuia să mă hotărăsc. Am ales țara.”
Ziaristul a ales să ridice o casă boierească particulară care să aparțină familiei. Mai exact, este vorba despre Palatul Kiseleff, care a fost vândut în 1907 boierului Constantin Iarca, iar mai târziu recumpărat în 1909 de Regele Carol I, care s-a mutat acolo alături de soția sa, fiul moștenitor și prințesa Elisabeta.
Alexandru Candiano-Popescu a avut multe ocupații de-a lungul vieții, dar cu siguranță cele pentru țară l-au făcut să rămână în istoria României. El a primit următoarele ordine și medalii:
- Steaua României în gradul de ofițer
- Medalia Virtutea Militară de aur
- Medalia Trecerea Dunării
- Medalia Apărătorii Independenței
- Crucea Sfântului Gheorghe.