Prăbușirea celui mai înalt imobil de locuințe din Bucureștiul interbelic: sfârșitul blocului ,Carlton’, simbol al modernizării Capitalei
Blocul ,Carlton’ a rămas în istorie drept cel mai înalt imobil de locuințe care a existat în Bucureștiul interbelic. Din păcate, acesta și-a văzut sfârșitul în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.
Construcția se afla pe bulevardul Brătianu, colț cu strada Regală, fiind considerat un simbol al modernizării Capitalei și o minune inginerească a epocii.
Proiectul a fost creat de arhitecții George Matei Cantacuzino și Vasile Arion și a fost realizat de frații Karl și Leopold Schindl.
Blocul spectaculos avea nu mai puțin de 12 etaje, parter și două subsoluri, care în total adăposteau 92 de apartamente, garsoniere și birouri, iar la subsol o sală mare de cinema. Din păcate, totul avea să se spulbere destul de rapid în momentul tragediei.
„Imediat după aceea au sosit autorităţile la faţa locului şi numeroase echipe de ajutor cu camioane, din trupele terestre şi de aviație. De asemenea, au venit imediat la faţa locului numeroase echipe de trupe germane, din geniu şi aeronautică, colaborând cu toții la opera de salvare.
Mai mulţi răniţi au fost transportaţi la spitalul de urgenţă, din care şase au încetat din viaţă înainte de a li se putea da vreun ajutor. În subsolul blocului Carlton şi sub o scară de la parter au reuşit să se salveze mai mulţi locatari. Printr-o minune, telefoanele de acolo nefiind deranjate, ei au putut să comunice cu cei din afară. Se speră că cei prinşi acolo, vor putea fi salvaţi”
(Sursa: ziarul ,Universul’ din 12 noiembrie 1940)