Viața de poveste a Mariei Tescanu Rosetti: amoreza unui filosof, prietena Reginei Maria și soția lui Mihail Cantacuzino și George Enescu

Maria Tescanu-Rosetti a fost cunoscută ca Maruca Cantacuzino și a aparținut unei vechi familii boierești, fiind una dintre doamnele de companiei ale Reginei Maria.

De-a lungul vieții sale, ea a fost soția prințului Mihail G. Cantacuzino, alegându-se astfel și cu titlul de prințesă. După decesul primului soț, ea devine prietena intimă a filosofului Nae Ionescu.

Din păcate, cel din urmă o părăsește după câțiva ani în favoarea altei femei. Cu toate astea, Maruca nu își pierde speranța în dragoste, iar la scurt timp îl întâlnește pe George Enescu.

Mircea Eliade o descria în acele vremuri ca pe o persoană vanitoasă, iar mulți nu o vedeau potrivită pentru artist, dar el a iubit-o nebunește indiferent de vorbele auzite în jurul său.

„Ce melancolie infinită stârnesc drumurile româneşti noaptea! Drumurile pustii şi desfundate, catifelate de praful gros din care emană, în timpul căldurilor de cuptor ale verilor noastre fierbinţi, o nedefinită şi tulburătoare aromă de valeriană şi vanilie amestecată cu aburul fin al vaporilor vegetali: pământ românesc încins de soare“, scria Maruca Cantacuzino în “Umbre şi lumini.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments