Viscol și inundații în jumătate de țară: ce spun meteorologii?

În Capitală va fi deosebit de cald, dar în timpul acesta în multe județe este în vigoare un cod galben de vânt puternic. De asemenea, puterea vântului a smuls acoperișul unui bloc din Hunedoara zilele trecute, iar cetățenii sunt din ce în ce mai îngrijorați. Mai mult decât atât, în mai multe județe din țara noastră se află și un cod portocaliu de inundații.

România se află sub cod galben și portocaliu de inundații pe zeci de râuri din vestul, nordul și centrul țării. Autoritățile au anunțat în timpul acesta că un podeț a fost blocat de viitură în județul Maramureș, la Ungureni. Din păcate, apa a ajuns să curgă pe drumul comunal și a intrat în grădinile oamenilor.

Vremea rămâne foarte bună în București, unde vom se vor înregistra maxime de 17 grade în ziua de 19 februarie. În timpul acesta, vântul suflă totuși și în Capitală, dar moderat, cu viteze în general de 45-50 km/h.

Avertizările specialiștilor

Cod galben: ,,Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 11 – 22 februarie, ora 08
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: la munte, la altitudini mai mari de 1500 m. La munte, la altitudini mai mari de 1500 m vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 70…100 km/h.
Pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1700 m vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.”

Cod portocaliu: ,,Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 11 – 22 februarie, ora 02
Fenomene vizate: intensificări ale vântului și viscol puternic
Zone afectate: la munte, la altitudini mai mari de 1700 m. La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ. Pe parcursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20…25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.”

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments