Legenda haiducului Radu Anghel. Ce a ascuns într-o peșteră din Dâmbovița?

Haiducul Radu Anghel (cunoscut și ca Radu mamii) a rămas în istorie și pentru comoara pe care ar fi ascuns-o în Dâmbovița. Ce detalii se știu despre legenda care încă este un semn de întrebare pentru istorici?

Radu era fiul unuia din pandurii lui Tudor Vladimirescu, Gheorghe Anghel. Acesta s-a căsătorit cu Despa, cea care i-a oferit un băiat și o fată, băiatul fiind chiar Radu. Cel din urmă este printre puținii haiduci al cărui chip a fost imortalizat pe o pânză datorită pictorului Mișu Pop.

Artistul a reușit pe acele vremuri să îl vadă mort în Câmpulung. Bătrânii spuneau atunci din vorbă în vorbă că există ascunzători ale haiducilor lui Anghel. Legenda arată că faimosul haiduc și-a ascuns comoara într-o peșteră.

De asemenea, tot pe atunci era zvonit faptul că Radu lua de la bogați și dădea săracilor. Bărbatul chiar și-ar fi ascuns ultima comoară într-o grotă din Dealul Cetățea, de la Bărbulețu, Dâmbovița.

Cu toate astea, istoricii cred că Radu nu era un personaj pozitiv. Mai exact, legenda haiducului cu inimă bună ar fi fost născocită de lăutari la comanda lui după ce el le-a oferit mulți bani pentru a-i construi o imagine bună.

Balada lui Radu

Toţi voinicii, toţi jandarmii
Întreabă de Radu mamii:
-Unde-i Radu tău fecior,

Căpitanul codrilor,
Voinicul voinicilor
Şi drăguţul fetelor,
Groaza veneticilor?
Dar măicuţa nu le spune,
Nu dă pe Radu pe nume

Radu e la crâşma Stânii
Unde beau drumeţii banii
Şi boierii gologanii.
Radu bea din vin cel rece
Şi cu lăutari petrece.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments