Mircea Eliade și iubirile întortocheate din București: s-a îndrăgostit de două femei în același timp

Mircea Eliade a fost unul din cei mai eminenți studenți ai Facultății de Filosofie din cadrul Universității București. Deși și-a trăit viața prin mai multe țări, în Capitală avea să simtă cele mai mari emoții și să se îndrăgostească în același timp de două femei.

Prima lui iubită se numea Rica Botez, o fată care îl vizita des în camera studențească. Bărbatul și-a anunțat plecarea în India, astfel că cei doi au fost nevoiți să pună capăt poveștii lui. „Mărita-te cu nebunul ăsta, ca să nu plece!„, i-a scris mama scriitorului.

Cu toate astea, fata a înțeles importanța expediției și nu s-a opus. Mai târziu, Mircea Eliade se găsește în postura de a iubi două femei în același timp.

Mai exact, era vorba despre actrița de la Teatrul Național din Capitală pe nume Sorana Topa și de Nina Mareș, o funcționară divorțată care avea grijă de fetița ei din prima căsătorie.

„Iubeam pe Nina, ma exaspera Sorana, dar nu puteam renunta nici la ea. Le minteam pe amandoua. Si pacatul lor a cazut asupra mea. Pentru ca in iunie 1933, Sorana si-a facut un raclaj, iar în aceeasi luna Nina mi-a spus ca e insarcinata si, desi nu eram inca casatoriti, m-a implorat sa lase copilul, chiar daca dragostea noastra nu va avea o consacrare oficiala.

M-am opus din rasputeri si Nina m-a ascultat. Nu stiu in ce conditii si-a facut raclajul, dar de atunci n-a mai ramas niciodata insarcinata – iar in 1943 a descoperit, la Bucuresti, ca avea un cancer uterin. Oare n-a fost provocat de raclaj? Si atunci, nu sunt eu vinovat de suferintele si moartea ei?”, a scris acesta.

După moartea Ninei, Eliade nu-și pierde speranța în iubire, așa că se căsătorește cu Christinel Cottescu.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments