Povestea Atlantidei: cât de adevărat este mitul?

Toată lumea a auzit de imperiul pierdut sub ape, iar mulți au rămas cu nenumărate semne de întrebare în privința legendei auzite. Pentru unii, Atlantida este doar o invenție, dar sunt și alții care cred cu tărie că pe fundul oceanului pot fi găsite mai multe amănunte despre vechiul continent.

Specialișii spun însă că există o urmă de adevăr și în această povestea care i-a inspirat chiar și pe scriitori. Legenda arată că Atlantida este veche de când lumea, iar de 2300 de ani îi fascinează pe iubitorii de supranatural.

Primele sale mențiuni apar în dialogul lui Critias, un filosof care este provocat de Hemocrates să spună o ,,poveste veche”.

,,Această putere s-a ridicat în Oceanul Atlantic. La acea vreme, oceanul putea fi traversat, de vreme ce avea o insulă mare în faţa strâmtorii pe care voi o numiţi ”coloanele lui Hercule ( n.r. – strâmtoarea Gibraltar). Insula era mai mare decât Libia şi Asia la un loc şi de pe ea se putea trece şi pe alte insule îndepărtate.

(…) Pe această insulă Atlantis se afla un uriaş imperiu, care controla toate insulele din jur, dar şi o bună parte a continentului. Mai mult decât atât, în timpurile vechi, Atlantisul şi-a întins puterea şi asupra Libiei până la Egipt, dar şi asupra Europei până la Tyrrhenia (Italia Centrală).”, scria Platon în dialogurile sale.

Tot folosoful din urmă a descris soarta unei societăți mult prea avansate și prea axate pe materialism, iar alții că Atlantida s-ar fi scufundat sub loviturile grecilor. Există însă istorici care au afirmat că Platon ar fi vorbit cu adevărat despre evenimente care au avut loc în lumea egeană.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments