Calea Victoriei: monumente și clădiri
Calea Victoriei este una din cele mai importante artere din centrul Bucureștiului. Aceasta se întinde de la Splaiul Independenței până la Piața Victoriei și are o lungime de 2.700 de metri.
De asemenea, Calea Victoriei nu făcea parte din Capitală înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu. Numele ei era atunci Drumul Brașovului în care erau cuprinse Cercul Militar și Piața Victoriei. 7
Ulterior, aceasta a ajuns să fie cunoscută ca Podul Mogoșoaiei, uliță pavată cu trunchiuri de copaci. Cu toate astea, ea rămâne cu numele de Calea Victoriei după ce la 8 octombrie 1878 armata română își face intrarea triumfală în Capitală în urma victoriei din Războiul de Independență.
Monumente de arhitectură pe care poți să le găsești pe Calea Victoriei:
- Muzeul Național de Istorie a României (Palatului Poștelor): Palatul Poștelor a fost ridicat între 1894-1900. Din 1971 a devenit muzeu. Aici se află Tezaurul Național.
- Biserica Zlătari: Este situată lângă Muzeul Național de Istorie. A fost zidită în 1637 pe locul unei vechi biserici de lemn și apoi rezidită în 1715 din grija spătarului Mihai Cantacuzino.
- Biserica Doamnei: Este situată la intersecția Căii Victoria cu bulevardul Elisabeta. A fost ctitorită în 1683 de Maria Doamna, cea de-a doua soție a lui Șerban Cantacuzino.
- Grand Hôtel du Boulevard: Construcția clădirii a început în anul 1865 după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
- Sediul central CEC: Este situat vizavi de Muzeul Național de Istorie. Clădirea a fost ridicată în 1900 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.
- Cercul Militar Național: Clădirea Cercului Militar este situată vizavi de Grand Hôtel du Boulevard. A fost construită în 1912, în stil neoclasic francez, după planurile arhitecților Dimitrie Maimarolu, Victor Ștefănescu și Ernest Doneaud.